Stenbecks Stiftelse och 29k inleder 5-årigt samarbete för att förebygga psykisk ohälsa bland unga
Stenbecks Stiftelse har inlett ett samarbete med den Norrskens-backade stiftelsen 29k för att motverka psykisk ohälsa bland Sveriges unga. Projektet har hittills beviljats anslag om 10 miljoner kronor och kommer att drivas av 29k som ska ta fram psykologiska verktyg för att stärka ungdomar i åldrarna 15-20 år med hjälp av digital träning.
Väldigt många unga har det tufft idag och eftersom den psykiska ohälsan har ökat i samband med pandemin känns den här investeringen extra angelägen, säger Sara Damber, verksamhetschef för Stenbecks Stiftelse.
Idag uppger över hälften av Sveriges unga att de lider av oro och ångest. Utöver det självrapporterar 25 procent att de har problem med stress och 38 procent att de har sömnsvårigheter. Folkhälsomyndighetens rapport från april 2021 bekräftar också att ungas psykiska problem har förvärrats under pandemin.
För att motverka den utvecklingen kommer 29k att fokusera på att skapa mental motståndskraft hos unga och göra det möjligt för dem att utveckla nödvändiga livskunskaper. Genom stiftelsens gratisapp, som redan har över 75 000 användare, ska de till exempel kunna träna sig i att bli kompis med sig själv, hantera känslor och acceptera sin kropp som sitt hem.
Även om våra verktyg grundar sig i klassisk kognitiv beteendeterapi är vi medvetna om att vi måste skräddarsy varje interaktion få att nå fram på rätt sätt och därför utvecklar vi det här programmet i samarbete med ett 20-tal ledande psykologer. Vi integrerar också löpande den feedback som vi får från 1600 skolelever som just nu använder våra digitala program till vardags, säger Fredrik Livheim, Chefspsykolog och forskare hos Stiftelsen 29k.
Under 2021 kommer 29k:s nya verktyg för unga även att integreras i ett pågående forskningsprojekt på Karolinska institutet som är en samarbetspartner till 29k.